HET HOF VAN NEDERLAND

Het Hof van Nederland is het gerenoveerde museum in het oude hart van Dordrecht, waar in 1572 de Eerste Vrije Statenvergadering werd gehouden. Twaalf steden onder leiding van Dordrecht zwoeren Filips II af en erkenden alleen Willem van Oranje als hun stadhouder. Ook wel het begin van Nederland zoals we het nu kennen. 

"Hier in Het Hof vindt in 1572 een gebeurtenis van nationaal belang plaats de Eerste Vrije Statenvergadering, een beslissende stap in de richting van de vrije Republiek der Nederlanden en de basis voor het Nederland van nu. Met verworvenheden als vrijheid van geloof, tolerantie en recht op een eigen mening."

Wij veranderde de naam van het Hof van Dordrecht naar het Hof van Nederland, dit om het museum een grote landelijke aantrekkingskracht te geven en om de belangrijke rol in het ontstaan van Nederland duidelijk te maken. We gingen op onderzoek uit waar de notulen van de eerste vrije staten vergadering lagen, in een archief in Den Haag, en kregen dit document terug naar de plaats waar het allemaal plaatsvond. Koning Willem opende het museum op Koningsdag 2016 en was teven de eerste die het document ondertekende. Op deze dag sprak hij over het belang van deze vergadering en dat dit het begin was van Nederland zoals we het nu kennen. 

DE BASIS

De belangrijkste toevoeging aan het museum is de nieuwe zaal: de basis. Hier in de grond hebben we de notulen van de eerste vrije staten vergadering geplaatst. Zo kan iedereen op bezoek komen bij de basis van ons land. Je ziet in Amerika dat er om de constitution een heel gebouw gemaakt is. Of in Engeland waar ze alle delen van de Magna Carta weer bij elkaar hebben gebracht. In Nederland daar en tegen wordt er niet veel aandacht besteed aan dit document. Tot nu! Het document kan door iedereen bezocht worden in het Hof van Nederland. 

HOF 1 2xHOF 1 2x
HOF 2 2xHOF 2 2x

KONING WILLEM

Het Hof van Nederland werd op koningsdag 2015 geopend door prins Willem Alexander. Tijdens de feestelijke dag werd Dordrecht bezocht, na een bezoek aan het centrum stond de opening van het museum centraal. Prins Willem Alexander is de eerste die het document ondertekende en hierna werd het document in de basis gelegd van het museum. Hij sprak de lovende woorden over dit project en hoe belangrijk zo'n document is voor de Nederlandse samenleving. 

hof kleurhof kleur

TEKEN DE BASIS

In de laatste zaal van het museum kun je de basis ondertekenen. Via een digitale wand kun je de gehele basis nog eens nalezen en ook inzien wat het voor Nederland betekend. Aan het einde kun je dan je handtekening onder het document zetten, waar onze koning je is voorgegaan. Op de website van het Hof van Nederland kun je alle handtekening zien. Hiermee laat je zien dat je achter een vrij land staat waar iedereen mag zijn en laten wat hij/zij wilt. 

SIGNING

Omdat het museum niet al te groot is en een behoorlijk doolhof kan zijn voor de bezoekers is de signing aangepakt om de bezoekers zo eenvoudig mogelijk door 3 verdiepingen en een hoop deuren te sturen. De bezoekers passeren een paar keer een bepaald punt waar eerst naar boven gegaan moet worden en erna naar beneden via dezelfde trap. Daarnaast moet het ten alle tijden duidelijk zijn waar de lift zich bevindt en waar er koffie gedronken kan worden. Dit hebben we allemaal terug gebracht in een nieuwe iconen-set en wayfinding door het museum. 

Signing 5Signing 5

HET VERHAAL

Om het nieuwe museum te introduceren is er een film gemaakt waarbij er aandacht wordt gevraagd voor het moment in onze geschiedenis. In 1572 vond hier de eerste vrije staten vergadering plaats, hier werd het Nederland zoals we het nu kennen gesticht.